Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Ciekawostki

Treść

  • Historia Cukrowni Werbkowice

    Kiedy w 1963 roku oddawano Cukrownię Werbkowice, to pewnie nikt się nie spodziewał że fabryka cukru wniesie tyle dobra w Gminie Werbkowice.

  • HISTORIA CUKRU

    Kto jako pierwszy odkrył niezwykłą słodycz cukru, tego dokładnie nie wiadomo. Według niektórych źródeł byli nimi mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, którzy już 8 tysięcy lat p.n.e. mieli uprawiać trzcinę cukrową. Stamtąd dotarła ona do Polinezji i innych krajów.

  • BURAK CUKROWY

    Roślina okopowa z rodziny komosowatych pochodząca od buraka dzikiego spotykanego do dziś na wybrzeżach Morza Śródziemnego i Kaspijskiego.

  • CUKIER W POLSCE

    Podobnie jak w innych krajach Europy cukier trzcinowy zaczął docierać na ziemie polskie w późnym Średniowieczu. Znali go i cenili nasi monarchowie.

  • CUKROWA CHEMIA

    Węglowodany (zwane sacharydami) to organiczne związki chemiczne, w skład których wchodzą węgiel, wodór i tlen (ogólny wzór chemiczny CnH2mOm). Są przede wszystkim łatwo przyswajalnym źródłem energii, niezbędnej do codziennego funkcjonowania.

  • CUKIER BURACZANY

    Pierwsze informacje o istnieniu cukru w burakach pochodzą z XVI wieku. Odkrył go Francuz Olivier de Serres, który opisał wyniki swoich badań w dziele „Teatre d’Agriculture”, wydanym w 1575 roku.

  • CUKIER I ZDROWIE

    W potocznej świadomości cukier i jego spożywanie kojarzy się niesłusznie z różnymi niekorzystnymi następstwami dla zdrowia. Tymczasem według aktualnych badań, cukier, a więc węglowodany, stanowi jeden z ważnych składników naszej diety.