Przejdź do wybranego podserwisu
Menu
Treść
- Tagi:
- Wypieki
Gofry czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław
- 3 łyżki kakao
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczyptę soli
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru Polski Cukier
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1½ szklanki mleka
- pół szklanki maślanki
Na krem:
- tabliczkę mlecznej czekolady
- pół szklanki śmietany 18%
- łyżkę cukru pudru Polski Cukier
- garść truskawek
- czekoladowe wiórki
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj kakao, proszek, sodę i cukier, wymieszaj. Żółtka utrzyj z masłem, mlekiem i maślanką, połącz z suchymi składnikami. Ubij białka ze szczyptą soli. Delikatnie dodaj je do kakaowej masy. Ciasto nakładaj partiami na rozgrzaną gofrownicę i piecz chrupiące gofry. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę, cukier i energicznie wymieszaj. Posmaruj gofry kremem, na wierzchu ułóż połówki truskawek, posyp wiórkami czekolady i cukrem pudrem.
Oceń przepis
Ocena: