Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Gofry czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczyptę soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru Polski Cukier
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1½ szklanki mleka
  • pół szklanki maślanki

Na krem:

  • tabliczkę mlecznej czekolady
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżkę cukru pudru Polski Cukier
  • garść truskawek
  • czekoladowe wiórki

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj kakao, proszek, sodę i cukier, wymieszaj. Żółtka utrzyj z masłem, mlekiem i maślanką, połącz z suchymi składnikami. Ubij białka ze szczyptą soli. Delikatnie dodaj je do kakaowej masy. Ciasto nakładaj partiami na rozgrzaną gofrownicę i piecz chrupiące gofry. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę, cukier i energicznie wymieszaj. Posmaruj gofry kremem, na wierzchu ułóż połówki truskawek, posyp wiórkami czekolady i cukrem pudrem.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: