Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Kremowa Kremówka

Składniki:

Ciasto:

  • 300g masła
  • 300g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 1 jajko
  • 1⁄2 łyżki octu (6%)
  • Około 100 ml ciepłej wody

 

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 50g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru marki Polski Cukier
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 70g mąki ziemniaczanej marki Trzemeszno

 

Dodatkowo:

  • Cukier puder marki Polski Cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Krok 1 – przygotuj masło.

300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat, następnie rozwałkować. Tak przygotowane masło zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

 

Krok 2 – zrób ciasto!

Z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło, następnie złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm (pamietaj aby wałkować zawsze w jednym kierunku). Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony), leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Następnie ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnącć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę, zawiniętą w folię, wstawić do lodówki. Drugą rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek (większy od rozmiarów formy do pieczenia, ponieważ pod wpływem pieczenia znacznie się ono kurczy).

 

Krok 3 – pieczenie!

Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie przyciąć do rozmiarów formy. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty takiej wielkości, jakiej mają być kremówki (ułatwi to później krojenie ciasta).

 

Krok 4 – krem!

3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotujacego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała. Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty.

 

Krok 5 – wykończenie!

Złożone w całość ciasto posypać z góry cukrem pudrem następnie wstawić do lodówki na co najmniej 12godz.

 

Słodka wskazówka:

Wierzch ciasta ozdobić można listkiem świeżej mięty bądź dekoracją z bitej śmietanki wyciśniętej ze szprycy.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: