Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Wuzetka... czarno na białym!

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek (osobno żółtka, osobno białka)
  • 3⁄4 szklanki cukru marki Polski Cukier
  • 150g miękkiego masła
  • 1⁄2 szklanki mleka
  • 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 1⁄2 szklanki mąki ziemniaczanej marki Trzemeszno
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao

 

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru marki Cukier Puder
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1⁄4 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • Dżem porzeczkowy

 

Polewa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanka kremówka 30%

 

Przygotowanie:

Krok 1 – ciasto to podstawa!

Żółtka, cukier oraz masło ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao, i wszystko miksujemy. Odkładamy. Ubijamy na sztywno białka i łączymy razem z ciastem delikatnie mieszając całość łyżką. Ciasto przekładamy do formy (o wymiarach 28x18cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Odkładamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na dwie równe części.

 

Krok 2 – puszysty krem!

Zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie powolutku dodajemy serki homogenizowane i mieszamy na koniec dodając rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Uwaga! Warto nim dodamy żelatynę do całości, dodać 2­3 łyżki masy śmietanowo-­serkowej do miseczki, w której jest żelatyna, wymieszać i dopiero wtedy dodać do ciasta, nie będzie wtedy żadnej niespodzianki ze źle dodaną żelatyną. Całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki na około 15 minut. Warto obserwować jednak krem, żeby za bardzo się nie ściął jak galaretka, ma on tylko delikatnie stężeć, tak żeby nie było problemu z rozprowadzeniem go na cieście

 

Krok 3 – słodka polewa.

Śmietankę kremówkę podgrzewamy. Do gorącej kremówki dodajemy połamane obie czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy aż polewa delikatnie zgęstnieje.

 

Krok 4 – efekt końcowy.

Jedną część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy tężejący krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy je tam na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Słodka wskazówka: 

Przed podaniem ciasto kroimy na równe kwadraty. Doskonałym zwieńczeniem każdego kawałka ciasta jest dekoracja z bitej śmietanki wyciśniętej ze szprycy.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: