Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Pod bezową chmurka...

Składniki:

Ciasto bezowe:

  • 6 białek
  • 300g cukru marki Polski Cukier
  • szczypta soli 

Krem:

  • opakowanie budyniu śmietankowego na 3⁄4 litra mleka
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru marki Polski Cukier
  • 50 g masła orzechowego
  • 4 łyżki serka mascarpone

 

Do dekoracji:

  • 1 owoc granatu

 

Przygotowanie:

Krok 1 – zadbaj od formę!

Blaszkę z piekarnika należy wyłożyć papierem do pieczenia, i narysować na nim 2 jednakowe okręgi.

 

Krok 2 – bicie piany!

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier aż do czasu, gdy białka będą sztywne i lśniące. Następnie rozłożyć po równo na wyznaczone wcześniej na blaszce okręgi. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60­-100min (lub dłużej). Pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

 

Krok 3 – krem.

Budyń gotujemy dodając do niego 500 ml mleka oraz 4 łyżki cukru, studzimy, przykrywając folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Wystudzony budyń miksujemy z masłem orzechowym, a następnie dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.

 

Krok 4 – bez wykończenia ani rusz! Każdy z wystudzonych bezowych blatów smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Na wierzchnią warstwę kremu wysypujemy kuleczki granatu.

 

Słodka wskazówka:

Doskonałym akcentem na wierzch bezy będą świeże listki mięty, które ożywią deser wizualnie i smakowo.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: