Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Kakaowiec z powidłami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanki mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 1,5 szklanki cukru marki Polski Cukier
  • 3 jajka
  • 3 łyżki powideł
  • 250 g margaryny
  • 2 płaskie łyżki sody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao szczypta soli

 

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru marki Polski Cukier

 

Przygotowanie:

Krok 1 – po pierwsze ciasto!

Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao. Do drugiej miski wkładamy margarynę o temperaturze pokojowej, a następnie ucieramy mikserem stopniowo dodając 1 szklankę cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku, powidła, mleko, po czym porcjami wsypujemy mąkę. Na koniec osobno ubijamy białka ze szczyptą soli i pozostałą 1⁄2 szklanki cukru. Pianę z białek dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.

 

Krok 2 – czekolada na dodatek.

Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nią wierzch ciasta.

 

Słodka wskazówka:

Doskonałym dodatkiem do Kakaowca jest skórka pomarańczowa. Możemy jej użyć na polewę czekoladową, wówczas ciasto zyska orzeźwiający aromat.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: