Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Polska Drożdżówka

Składniki:

Zaczyn na ciasto drożdżowe:

  • 100 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru marki Polski Cukier
  • 1 łyżeczka mąki marki Młyny Stoisław
  • 1,5 szklanki lekko podgrzanego mleka

 

Ciasto drożdżowe:

  • 4-4,5 szklanki mąki marki Młyny Stoisław
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5-1 szklanka cukru marki Polski Cukier
  • aromat waniliowy

 

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru marki Polski Cukier
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

 

Dodatkowo:

  • Śliwki węgierki pokrojone na połówki

Przygotowanie:

Krok 1 – zaczynamy od zaczynu!

Mleko mieszamy z Polskim Cukrem i pokruszonymi drożdżami. Posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

 

Krok 2 – ciasto do wyrośnięcia!

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 4-4,5 szklanki mąki, 2 całe jajka i 2 żółtka, 2 łyżki masła, 0,5-1 szklankę Polskiego Cukru oraz aromat waniliowy, Wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką. Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować olejem. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto należy odgazować (na przykład uderzając w nie pięścią) i wyłożyć do dużej formy. Ponownie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie w osobnej misce przygotowujemy kruszonkę łącząc ze sobą wszystkie składniki.

 

Krok 3

Na wyrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę oraz połówki śliwek. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

 

Słodka wskazówka:

 

Doskonałym zamiennikiem śliwek do ciasta drożdżowego będą brzoskwinie, jabłka, truskawki, maliny, jagody.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: