Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Mazurek Polski

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 25 g cukru pudru marki Polski Cukier
  • 100 g schłodzonego masła
  • 0,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Kajmak:

  • 160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 140 g brązowego cukru trzcinowego marki Polski Cukier
  • 1 laska wanilii (ziarenka)

 

Przygotowanie:

Krok 1 – ciasto!

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy lub wyrobiamy ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wykładamy nim tortownicę (o średnicy 24 cm) wraz z jednocentrymetrowym rantem. Z pozostałego ciasta kształtujemy wałeczek i przyklejamy pędzelkiem maczanym w białku do zewnętrznej krawędzi ciasta (tak by nie przelało się nadzienie). Ciasto ponownie schładzamy w lodówce od 30 do 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto się równo zarumieni wyjmujemy je i studzimy na kratce.

 

Krok 2 – kajmak domowym sposobem!

Wszystkie składniki umieszczamy w niedużym garnuszku I gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Czekamy 3 minuty i wylewamy gorący kajmak na kruche upieczone ciasto. Rozprowadzamy równomiernie, następnie wkładamy do lodówki do stężenia.

 

Krok 3 – deko dekoracji.

Na wystudzoną masę kajmakową warto wyłożyć płatki lub całe migdały I skontrastować skórką z pomarańczy.

 

Słodka wskazówka:

 

Mazurki to rodzaj wypieku artystycznego! To znaczy, że wierzch ciasta warto potraktować jak przestrzeń do stworzenia regularnych wzorów z użyciem dowolnych bakalii.

 

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: