Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Orzechowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g cukru pudru marki Polski Cukier
  • 500 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka sody

Masa orzechowa:

  • 200 g orzechów grubo pokrojonych
  • 80 g marki Polski Cukier
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

 

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej marki Trzemeszno
  • 3 łyżki mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 150 g cukru marki Polski Cukier
  • 100 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Krok 1 – zaczynamy od ciasta!

Mąkę i masło siekamy. Dodajemy miód rozpuszczony w ciepłym mleku i resztę składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Dwa placki odkładamy, a na trzeci, surowy, wylewamy gorącą masę orzechową. Każdy z trzech placków pieczemy osobno około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

 

Krok 2 - masa orzechowa.

Masło, Polski Cukier i miód rozpuszczamy na patelni następnie dodajemy orzechy i podsmażamy przez chwilę.

 

Krok 3 - masa budyniowa.

Odlewamy 0,5 szklanki mleka  i mieszamy w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy w rondlu z dodatkiem Polskiego Cukru i cukru waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąką i gotujemy, intensywnie mieszając rózgą aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy budyń z palnika i szczelnie przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch. Wystudzony budyń miksujemy z miękkim masłem i masłem orzechowym.

 

Krok 4 – słodki przekładaniec.

Przygotowany krem dzielimy na dwie części i przekładamy każdą z nich placki.

 

Słodka wskazówka:

 

Wierzch ciasta można dodatkowo polać mleczną czekoladą, która doskonale komponować się będzie z orzechowymi akcentami.

 

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: