Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Słodka Karpatka

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 300 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru marki Polski Cukier
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 czubate łyżkii mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej marki Trzemeszno
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

Krok  1 – ciasto parzone!

W garnku roztopić masło wraz z wodą. Następnie dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą pałką aż do połączenia składników - około 2 minuty, pilnując by ciasto nie przywierało. Zdjąć z palnika do przestudzenia. Następnie dodać sól i proszek do pieczenia oraz kolejno jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę posmarować tłuszczem. Następnie łyżką rozsmarować na niej połowę ciasta. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż do zezłocenia się ciasta. Wystudzić. Identycznie postąpić́ z drugą połową ciasta.

 

Krok 2 – czas na krem!

2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki – jeśli jednak tak się stanie, zmiksować dokładnie blenderem. Następnie przykryć folią̨, aby nie utworzył się kożuch, i dokładnie wystudzić (ważne!). Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając. Gotowy krem wyłożyć na wystudzoną warstwę ciasta i przykryć drugą warstwą.

 

Krok 3 – słodkim do wierzchu!

Ciasto posypać cukrem pudrem przez sitko. Schować do lodówki na kilka godzin.

 

Słodka wskazówka:

 

Gdzieniegdzie warto opruszyć ciasto cukrem pudrem zmieszanym z dodatkiem kakao, wówczas wizualny i smakowy efekt będzie znakomity!

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: