Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Strucla jak makiem zasiał!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 60-70 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru marki Polski Cukier
  • 120 g cukru pudru marki Polski Cukier
  • 100 g masła

 

Masa makowa:

  • 2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami

 

Przygotowanie:

Krok 1 – zaczynam od ciasta!

Mleko podgrzewamy do temperatury 30 stopni, dodajemy drożdże i łyżkę Polskiego Cukru. Masło topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę w temperaturze pokojowej, dodajemy ostudzone masło, mleko z drożdżami, Polski Cukier, 5 roztrzepanych i zmieszanych jajek. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 15 minut tak, aby dobrze się napowietrzyło, do czasu aż będzie „odchodziło“ od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Krok 2 – zawijanie ciasta.

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 4 części – jedna część to jedna strucla. Ciasto równo rozwałkowujemy na grubość 5 mm oraz szerokość 30 cm (wymiar formy). Na cieście rozsmarowujemy masę makową i delikatnie zawijamy. Boki podkładamy pod spód. Strucla nie może zajmować więcej niż ¾ wysokości formy.

Tak przygotowaną struclę w formie odstawiamy przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.

 

Krok 3 – pieczenie!

Wyrośniętą struclę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na około jedną godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku.

 

Słodka wskazówka:

 

Strucla doskonale smakuje podana z domowymi konfituramy. Doskonałym dodatkiem będzie konfitura malinowa, bądź porzeczkowa.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: