Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Sernik

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 75 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

 

Masa serowa:

  • 1,4 kg tłustego białego sera
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru marki Polski Cukier
  • 250 g masła roślinnego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • starta skórka z 1 pomarańczy

 

Przygotowanie:

Krok 1 – zaczynamy od ciasta!

To proste. Wystarczy energicznie zagnieść wszystkie składniki do momentu aż ciasto będzie gładkie, odchodzące od rąk. Odłożyć do lodówki.

 

Krok 2 – czas na masę.

Zaczynamy od przygotowania sera, który trzeba raz przemielić przez maszynkę.  Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ser ucieramy mikserem z masłem roślinnym, następnie dodajemy masę z żółtek oraz startą skórkę z jednej pomarańczy. W międzyczasie ubijamy osobno śmietanę kremówkę i osobno białka na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy łyżką ubitą śmietanę kremówkę i mieszamy. Na końcu, delikatnie dodajemy pianę z białek.

 

Krok 3 – pieczenie.

Tortownicę (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i osypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyklejamy ciastem i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni  piekarniku.  Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalej przez około godzinę. Po tym czasie, pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby sernik nie opadł.

 

Słodka wskazówka:

 

Jeśli zdecydujecie się na dekorowanie sernika, doskonale w tej roli sprawdzą się – gorzka czekolada lub glazura przygotowana z konfitury pomarańczy.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: