Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Odlotowe ptasie mleczko

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej marki Trzemeszno
  • 1 szklanka cukru marki Polski Cukier
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Pianka:

  • 2 galaretki np. pomarańczowe
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Wierzch:

  • 500 g świeżych polskich truskawek
  • 2 galaterki truskawkowe

 

 

Przygotowanie:

Krok 1 – biszkopt to podstawa!

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku , miksując cały czas na wolnych obrotach. Powoli dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzić́ w piekarniku, by uniknąć nagłej zmiany temperatury. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć brzeg tortownicy. Usunąć papier i ponownie zapiąć brzeg tortownicy, pozostawiając w niej biszkopt.

 

Krok 2 – bijemy pianę.

2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Po rozpuszczeniu dolać 0,5 szklanki i odłożyć do schłodzenia. Śmietankę ubić do odpowiedniej konsystencji z cukrem waniliowym i wlać chłodną tężejącą galaretkę i zmiksować. Piankę wyłożyć na biszkopt i ponownie odstawić do lodówki.

 

Krok 3 – owocowe wykończenie.

Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Po rozpuszczeniu dolać 0,5 szklanki i odłożyć do schłodzenia.  Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki na ok 15 minut. Po tym czasie zanurzyć w niej kawałki truskawek i odstawić do lodówki na 2 godziny.

 

Słodka wskazówka:

 

Doskonałym akcentem dekoracyjnym będzie przyozdobienie zatopionych w galaretce truskawek listkami świeżej mięty.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: