Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Złota Szarlota

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej marki Młyny Stoisław
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

 

Nadzienie:

  • 2 kg polskich jabłek
  • 2 łyżki cukru marki Polski Cukier
  • 1 łyżka cynamonu

 

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru marki Polski Cukier
  • 8 łyżek mąki pszennej marki Młyny Stoisław

 

Przygotowanie:

Krok 1 – zaczynamy od nadzienia!

Jabłka obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Dusimy z dodatkiem 2 łyżek Polskiego Cukru i 1 łyżki cynamonu przez około 15 minut. Pilnujemy, aby jabłka się nie rozgotowały. Całość chłodzimy.

 

Krok 2  - zagniatamy ciasto!

Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagniatamy. Następnie wyklejamy spód i boki (do połowy wysokości) tortownicy o średnicy 24 cm.

 

Krok 3 – na koniec kruszonka.

Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę. Do tortownicy z ciastem włożyć wystudzone jabłka i całość posypać obficie kruszonką. Piec  przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Słodka wskazówka:

 

Szarlotka na ciepło doskonale smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych i listkiem świeżej mięty, a po wystudzeniu doskonale smakuje obficie posypana cukrem pudrem!

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: