Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Racuszki z bananem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki Cukru Premium marki Polski Cukier
  • łyżka masła
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło do smażenia
  • Cukier Puder marki Polski Cukier do oprószenia po usmażeniu placków

Sposób wykonania:

Umyte jajko wbijamy do miski i miksujemy na gładką masę wraz z mlekiem, mąką pszenną, solą, Cukrem Premium, solą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy również rozpuszczone masło. Ciasto powinno być dość gęste, dużo bardziej niż zwykłe ciasto na naleśniki. Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej mąki (lub mleka).
Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię malutkie placki. Na każdego racuszka nakładamy po plasterku banana.
Racuchy smażymy na złoty kolor z każdej ze stron po ok. 2-3 minuty.
Po usmażeniu oprószamy racuchy z bananem Cukrem Pudrem.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: