Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Napoje

Nalewka pigwowa

Składniki:

  • kilogram owoców pigwy
  • 0,7 l wódki
  • 300 g Cukru Brązowego marki Polski Cukier
  • pół szklanki miodu
  • laska cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Owoce pigwy myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Owoce przekładamy do dużego słoja i warstwami przesypujemy Cukrem Brązowym marki Polski Cukier
  3. Całość zalewamy alkoholem.
  4. Na koniec dodajemy miód oraz laskę cynamonu, mieszamy.
  5. Słój szczelnie zamykamy. Co jakiś czas mieszamy owoce i alkohol. Cukier powinien dobrze się rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami nalewki.
  6. Po miesiącu, kiedy wszystkie smaki przegryzą się, odlewamy alkohol.
  7. Odlany alkohol przecedzamy przez filtr do kawy lub sitko. Przelewamy go do szczelnych butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące.
  8. Owoce możemy wykorzystać do przygotowania konfitury z pigwy.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: