Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Napoje

Lemon Curd

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 8 łyżek Cukru Białego marki Polski Cukier
  • 60 g masła
  • 3 jajka

Sposób wykonania:

Cytryny dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem. Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy skórkę z cytryn i wyciśnięty sok.
Do całości dodajemy Cukier biały, mieszamy.
W misce roztrzepujemy jajka i malutkim strumieniem wlewamy jajka do gorącego soku z cytryn, masła i Cukru Białego. Mieszamy całość szybko i przez cały czas, przez ok. 10 minut. Masa zacznie gęstnieć.
Lemon Curd chłodzimy w lodówce – wtedy jeszcze bardziej stężeje.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: