Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Ptasie mleczko

Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem truskawkowy

Masa:

  • 2 łyzki żelatyny
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) \
  • 1/2 szklanki cukru

Polewa:

  • 1/3 kostki masła (ok. 65 g)
  • 1 łyzka wody
  • 1 czubata łyzka kakao
  • 4 łyzki cukru

Sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubić, dosypujac powoli cukier. Gdy piana zesztywnieje, dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę. Piec ok 25 minut w temperaturze 170°C. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt podzielić na pół i przełożyć dżemem truskawkowym.

Masa:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem, wymieszać wystudzoną, ale nie stężałą żelatyną. Uzyskaną  w ten sposób masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki, by całość stężała.

Polewa:

Składniki włożyć do rondelka i gotować 3 minuty. Na wierzch wylać gotową, wystudzoną polewę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki. Podawać schłodzone.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: