Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Tiramisu

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g cukru brązowego Demerara
  • 4 jajka
  • 30 biszkoptów podłużnych
  • 3 filiżanki zaparzonej mocno kawy
  • 1 kieliszek koniaku
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

W dużej misce ukręcić żółtka z cukrem brązowym Demerara na lekki krem. Kilkoma porcjami dodać serek i powoli mieszając, połączyć z kremem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać krem, po czym szybko, ale za to bardzo delikatnie zamieszać masę z dołu do góry, tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do kawy kieliszek koniaku, zamieszać. Dno szklanego naczynia posmarować kremem. Na podkładzie kremu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z koniakiem. Biszkopty obficie przełożyć kremem i posypać kakao. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, przełożyć kremem itd. - aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być krem, posypany przesianym kakao. Chłodzić w lodówce przez conajmniej 2 godziny. Podawać w naczyniu, wktórym było przygotowane.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: