Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Tort Pavlova

Składniki:

Beza:

  • białko z 6 dużych jajek
  • 300 g cukru
  • jedna łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyzka maki ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml smietany kremówki 30%
  • 2 duze łyzki cukru pudru
  • 2 łyzki soku cytrynowego
  • 4 owoce kiwi pokrojone w plasterki
  • poziomki

Sposób wykonania:

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę z solą, następnie małymi porcjami dodawać cukier ciągle ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca, gładka masa. Dodać ocet, ekstrakt waniliowy, mąkę, i ubić jeszcze parę minut. Na dużej blaszce do piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę na środek i delikatnie ją rozprowadzić łopatką, tak aby środek był cieńszy. Piec w 120°C około 40 minut, następnie suszyć w 100°C przez 2-3 godziny. Zostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier puder i małymi porcjami dodawać ser mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Pod koniec wlać sok z cytryny. Na wierzch bezy wyłożyć krem i pokrojone w plasterki kiwi i poziomki (mogą być dowolne inne miękkie owoce).

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: