Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Napoje

Likier "Irlandzki"

Składniki:

  • 70 g cukru brązowego
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 mocne espresso lub 2 łyzki kawy rozpuszczalnej*
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 350 ml whisky

Sposób wykonania:

Puszkę z mlekiem gotować w garnku z woda przez ok. 3 godziny w celu karmelizacji. Gdy puszka ostygnie, przelać zawartość do garnka. Podgrzać na małym ogniu, dodać cukier brązowy, kawę*, śmietankę i chwilę zamieszać, aż składniki połączą się i utworzą jednolitąkonsystencje. Gdy ostygnie, małym strumieniem dodać whisky, stale mieszajac. Przelac do ciemnego naczynia i odstawić na co najmniej 48 godzin w temperaturze pokojowej. Zalecany czas potrzebny na przegryzienie się wszystkich składników to około 1 miesiac.

*Zamiast kawy mozna dodac inne dowolne „aromaty”, jak laska wanili, cynamon lub kakao.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: