Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Muffinki z jagodami

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
  • 6 łyzek cukru
  • 4 łyzeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • garść jagód bądz borówek świeżych lub mrożonych

Sposób wykonania:

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać mleko (lub wodę), olej i jajka. Kolejno wymieszać składniki z obu misek. Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wysmarować margaryną lub wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do formy. Na każdym muffinku wyłożyć po kilka jagód lub borówek. Nie wciskać. Część sama wpadnie do ciasta podczas pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 min. w temperaturze 200°C.   

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: