Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Wypieki

Ciastka z cukrem

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 50 dag margaryny
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • jajko do smarowania ciasteczek
  • gruby cukier do posypania

Sposób wykonania:

Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka i śmietanę, Zagnieść gładkie ciastko. Ciasto włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów. Foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: