Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

  • Tagi:
  • Napoje

Kawa latte macchiato

Składniki na 2 osoby:

  • espresso
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • cukier brązowy
  • dodatki (opcjonalnie) cynamon, wiórki czekoladowe, syrop smakowy

Sposób wykonania:

Zaparzyć espresso. Mleko posolić i delikatnie podgrzać. W shakerze lub za pomocą spieniarki spienić mleko na delikatną piankę. Wlać mleko do połowy szklanki. Gorące espresso wlewać cienkim strumieniem na sam środek szklanki do mleka. Powolny proces pozwoli na wyłonienie się kilku warstw napoju. Dodać przyprawy, syrop lub cukier brązowy do smaku. W wersji z syropem smakowym syrop trzeba dodać do pustej szklanki jeszcze przed wlaniem do niej mleka. Wówczas utworzy on dodatkowa, spodnia warstwe dekoracyjna. Zamiast syropu można podobnie wlać rozpuszczoną czekolade.

drukuj całą stronę

Oceń przepis

Ocena: