Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Przyjemność z natury

Treść

Cukier z natury

Wielu konsumentów jest sceptycznych wobec artykułów spożywczych wytwarzanych przemysłowo. Niektórzy zaliczają do nich również cukier, który pochodzi z fabryki-cukrowni.

Tymczasem cukier (sacharozę) w pierwotnym znaczeniu tego słowa należy uznać za produkt naturalny. Powstaje bowiem w procesie fotosyntezy we wszystkich roślinach i poczynając od wschodu buraków, poprzez proces technologiczny, aż do zapakowania cukru w torebki nie ulega żadnym chemicznym zmianom. W cukrowniach wypłukuje się go z buraków za pomocą gorącej wody. Roztwór jest następnie filtrowany i zagęszczany poprzez odparowanie. Tym sposobem tworzą się naturalne kryształki, które po osuszeniu są pakowane i sprzedawane jako cukier dla gospodarstw domowych.

Chwila słodyczy

Wśród rodziców słychać czasem opinię, że częste spożywanie słodyczy uzależnia dzieci.
Upodobanie do słodyczy jest czymś naturalnym, a niektórzy uważają je wręcz za wrodzoną cechę człowieka. Mimo to niektórzy rodzice zabraniają ich spożywania. Zdaniem specjalistów potęgują tylko w ten sposób ochotę na zjedzenie cukierków i czekolady przez dzieci. „Głodu słodyczy” u swoich latorośli rzadko doświadczają natomiast rodzice z bardziej liberalnym podejściem do łakoci. Teza sprawdza się również w przypadku wielu dorosłych, na przykład osób w trakcie kuracji odchudzającej. Jest to więc problem stworzony przez nas samych i nie mający żadnego związku z uzależnieniem.