Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Dbaj o sylwetkę

Treść

DBAJ O SYLWETKĘ

W wielu krajach występuje mocno zakorzeniony przesąd, że spożywanie cukru powoduje nadwagę. Dla utrzymania smukłej sylwetki powinno się więc rezygnować ze wszystkiego co słodkie.

Z badań naukowych wynika, że osoby spożywające duże ilości węglowodanów pod postacią cukru tyją rzadko, w przeciwieństwie do konsumentów produktów wysokotłuszczowych. Powstawanie nadwagi związane jest bowiem z całościowym stylem odżywiania. Dowodem jest różne zachowanie tłuszczy i węglowodanów podczas przemiany materii. Węglowodany, w tym cukry, są przy pobieraniu energii wykorzystywane przez organizm jako pierwsze. Natomiast tłuszcz jest głównie magazynowany.

Cukier a kalorie

Od dziesięcioleci słychać opinię, że cukier pozbawia organizm witamin, przede wszystkim witaminy B1, a dostarcza jedynie węglowodanów, czyli „pustych kalorii”.
Twierdzenia jakoby cukier był pochłaniaczem wartości odżywczych nie da się udowodnić naukowo. Witamina B1 bierze udział w procesie trawienia cukru (jako jeden z enzymów), a więc działa jak katalizator i nie jest zużywana w trakcie samego procesu. Wprawdzie cukier faktycznie nie dostarcza wartości odżywczych innych niż węglowodany, ale bardzo rzadko jest spożywany w czystej postaci. Najczęściej zawierają go potrawy, wypieki i produkty spożywcze, w których występuje razem z innymi składnikami, korzystnymi pod względem odżywczym i fizjologicznym.